Chleb
Pewnego dnia naszła mnie ogromna ochota na upieczenie domowego chleba. Od razu jak o tym pomyślałam pojawiła się Pani I. i zaczęła opowiadać o swoim sprawdzonym przepisie. Oczywiście już go mam i dzielę się z Wami. Chleb jest pyszny, przepis ogromnie łatwy i nie do zepsucia :).
Będziesz potrzebować:
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki tortowej
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki soli
szczypta przyprawy do chleba (ale nie koniecznie)
to wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać:
2 szklanki zimniej wody (kranówy)
łyżeczka octu
Wymieszać dokładnie. Posypać mąką i zostawić w misce przykryte ściereczką na 12 godzin.
Po upływie tego czasu rozpalić piekarnik do 230 stopni C i włożyć naczynie, w którym będzie się piekło chleb na pół godziny ( koniecznie musi mieć pokrywkę- ja robię to w zwykłym żaroodpornym naczyniu).
Przemieszać ciasto.
Po pół godzinie "przelać" go do gorącego naczynia i przykryte piec znowu pół godziny.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, zdjąć pokrywkę i trzymać jeszcze 20 minut do zarumienienia skórki.
I już :)
Przepis sprawdziłam już kilka razy. Za każdym chleb był wspaniały.
Będziesz potrzebować:
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki tortowej
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki soli
szczypta przyprawy do chleba (ale nie koniecznie)
to wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać:
2 szklanki zimniej wody (kranówy)
łyżeczka octu
Wymieszać dokładnie. Posypać mąką i zostawić w misce przykryte ściereczką na 12 godzin.
Po upływie tego czasu rozpalić piekarnik do 230 stopni C i włożyć naczynie, w którym będzie się piekło chleb na pół godziny ( koniecznie musi mieć pokrywkę- ja robię to w zwykłym żaroodpornym naczyniu).
Przemieszać ciasto.
Po pół godzinie "przelać" go do gorącego naczynia i przykryte piec znowu pół godziny.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, zdjąć pokrywkę i trzymać jeszcze 20 minut do zarumienienia skórki.
I już :)
Przepis sprawdziłam już kilka razy. Za każdym chleb był wspaniały.
wszystkie fotografie Adrian Smolorz https://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/AdrianSmolorzFotografia?fref=ts :)
Komentarze
Prześlij komentarz